Νοέμβριος 2019

Δεκαπενθήμερο «Δεν ξεχνώ»: Μετά την επίσκεψή τους στο Δάσος Άχνας, όπου είδαν από κοντά πώς ζούσαν οι πρόσφυγες μετά την εισβολή του 1974, τα παιδιά θέλησαν να μάθουν περισσότερα για τα τραγικά γεγονότα. Αφιέρωσαν λοιπόν ένα ολόκληρο δεκαπενθήμερο κατά το οποίο γνώρισαν μέσα από κείμενα και εικόνες τα σκλαβωμένα μέρη μας, έμαθαν για την τουρκική εισβολή και την προσφυγιά, είδαν φωτογραφίες ή ταινίες  από τις μέρες  εκείνες και άκουσαν μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα. Αποκορύφωμα ήταν η διοργάνωση δραστηριοτήτων  ενάντια στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Τη μέρα εκείνη τα παιδιά του σχολείου μας

  • Είδαν μια ταινία για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, συζήτησαν για αυτά που είδαν και συμπλήρωσαν κρυπτόλεξα και σταυρόλεξα με τις νέες γνώσεις που απόκτησαν:
nov1
  • Έφτιαξαν μαύρα καραβάκια και έγραψαν σε αυτά τα αρνητικά συναισθήματα που προκαλεί ο πόλεμος με την ελπίδα να μπορέσουν κάποτε να τα στείλουν μακριά:
nov2    nov3

nov4
  • Έφτιαξαν λευκά περιστέρια, έγραψαν στο καθένα ένα ελπιδοφόρο μήνυμα και στόλισαν με αυτά το δέντρο της ειρήνης:
nov2    nov3

nov5    nov3

  • Έμαθαν ένα όμορφο τραγούδι:
nov9
  • Ένωσαν τα κομμάτια των παζλ φτιάχνοντας κατεχόμενα χωριά και πόλεις, τα οποία αργότερα «επισκέφθηκαν» με τη βοήθεια του Google Earth:

 

nov10 nov11
                                                                                                                                 

 

  • Διαλάλησαν την αντίθεσή τους στην εισβολή και το ψευδοκράτος και την αγάπη τους για την ειρήνη φτιάχνοντας πανό και συνθήματα:
nov12

Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Παναγία την Αγγελόκτιστη: Μέσα στα πλαίσια των δράσεών μας για γνωριμία με τον τόπο μας και τον πολιτισμό μας, τα παιδιά των τάξεων Ε΄ και  Στ΄ παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΥΠΠΑΝ «Ψηφίδες Πολιτισμού»   στην εκκλησία της Παναγίας της Αγγελόκτιστης.

nov13 nov14

Cybersafety: Τα παιδιά των τάξεων Δ΄-Στ΄ παρακολούθησαν παρουσιάσεις με θέμα την «Ασφάλεια στο Διαδίκτυο», από την εκπαιδευτική ψυχολόγο και λειτουργό του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου Κύπρου κ. Παναγιώτα Χατζηττοφή. Μέσα από τις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που ακολούθησε, τα παιδιά έμαθαν τι επιτρέπεται και τι όχι στο διαδίκτυο, πώς να αποφεύγουν τους κινδύνους  που παρουσιάζονται κατά τη χρήση του και πώς  να το κάνουν ένα χρήσιμο εργαλείο της σχολικής αλλά και της καθημερινής τους ζωής.

nov15

 ( Από την ιστοσελίδα του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου https://internetsafety.pi.ac.cy/kids )